TOLERANCIJA

Obrazovni film
TOLERANCIJA


Centar za obrazovanje MFB ima zadovoljstvo obavijestiti javnost da je proizveo obrazovni film «Tolerancija». Taj film je prvi put prikazan 2. juna 2005. u 21.00h na Televiziji 99. Film «Tolerancija» napravljen je prema scenariju Rusmira Mahmutćehajića i osnovan je na rezultatima višegodišnjeg projekta «School Curricula/Tolerancija». Taj projekat tokom više godina podržavaju Pew Charitable Trusts i USAID preko projekta Tolerancija Univerziteta u Bostonu.

U projekat su uključeni pojedinci, obrazovne i istraživačke organizacije iz Bosne, Italije, Izraela, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država. U okviru tog projekta organizirano je više međunarodnih konferencija i napravljeno više izdanja na engleskom, njemačkom, hebrejskom, albanskom, bugarskom i francuskom jeziku. Cijeli pothvat potaknut je i vođen postavkom da je utemeljenje tolerancije kao principijelnog odnosa prema drugom i drukčijem, moguće u svakoj od religijskih tradicija, a ne samo u sekularnim ideologijama i svjetonazorima. Takav pristup tradiciji jeste, smatraju sudionici ovog projekta, od presudnog značaja za savremeni svijet.

Reditelj filma «Tolerancija» je Nenad Đurić, a izvršni producent Dževad Hadžić.
U filmu sudjeluju Mile Babić, Fadil Fazlić, Jakob Finci, Rusmir Mahmutćehajić, Ivo Marković, Mirjana Mavrak, Krsto Mijanović, David Kamhi te zbor „Pontanima".
Film traje 54 minute.
Predviđeno je pravljenje njegovih izdanja i na više stranih jezika.

MFB Press
Emina Dedić

Prijatelji MFB
Rad Međunarodnog foruma Bosna podržava veliki broj organizacija i pojedinaca.
aktuelno