Međunarodna ljetna škola „Mladi i naslijeđe"ŠTA JE ISSYH?

Međunarodna ljetna škola Mladi i naslijeđe osmišljena je kao napredna obrazovna platforma namijenjena dopuni univerzitetskih nastavnih planova i programa.

Program Škole je jedinstvena kombinacija praktičnih i teoretskih metoda učenja,  koje se izvode u Sarajevu, Mostaru i Stocu, historijskim bosanskim gradovima koji su pretrpjeli velika oštećenja tokom rata u ranim 1990-im, a koji su bili u fokusu poslijeratne rekonstrukcije naslijeđa i društvenog oporavka od kraja rata.

Ovo okruženje studentima pruža lično iskustvo rada i života u kontekstu u kojem je obnova naslijeđa faktor nužno dugotrajnog procesa iscjeljivanja društvene i kulturne traume.

Od svog početka, program Ljetne škole je fokusiran na promicanje razumijevanja i očuvanje značajnih izraza materijalnog i nematerijalnog kulturnog naslijeđa u posttraumatskom kontekstu.

KADA I GDJE?

18. Međunarodna ljetna škola Mladi i naslijeđe održat će se od 27. jula do 12. augusta 2023. godine u Sarajevu, Mostaru i Stocu, Bosna i Hercegovina. Uvodna predavanja će se održati online u periodu od 22. do 24. juna 2023. godine.

ISSHY18 je organiziran u partnerstvu sa ICCROM Sharjah, Arapskim regionalnim centrom za svjetsku baštinu (ARC-WH) i Cambridge Inter-faith Programom – University of Cambridge.

KO SE MOŽE PRIJAVITI?

ISSYH će ugostiti do 30 mladih ljudi starih od 20 do 35 godina, mladih profesionalaca i studenata zainteresovanih za kulturno naslijeđe, sa dobrim poznavanjem engleskog jezika.

KAKO SE PRIJAVITI?

Popunjen obrazac za prijavu treba poslati na stolacsummerschool@gmail.com, najkasnije do 15. maja 2023. (23:59 UTC+1).

Više informacija o programu, radionicama, naknadama i drugim logističkim detaljima možete pronaći u Informativnoj brošuri.

NAKNADE I TROŠKOVI:

Međunarodni forum Bosna i nastavnici koji rade pro bono odlučili su da sve primljene polaznike oslobode plaćanja školarine za samu Školu. Postoje, međutim, troškovi u vezi sa učešćem, odnosno pokrivanje obezbeđivanja materijala, obroka, smeštaja, prevoza, stacionara, tehničke pomoći, komunalija, itd., koji su neophodni za program. Za punu informaciju o troškovima, molimo kontaktirajte stolacsummerschool@gmail.com.

Naši sponzori će  dijelu učesnika osigurati grantove za pokrivanje djelomičnih ili potpunih troškova učešća. Školski odbor će razmotriti zahtjeve za finansijsku podršku u zavisnosti od raspoloživosti ovih sredstava. Zahtjev za finansijsku podršku za direktne troškove učešća, isključujući prijevoz do i iz Bosne i Hercegovine, treba biti uključen u prijavu.