19. Međunarodna ljetna škola „Mladi i naslijeđe"ROK ZA APLIKACIJE PRODUŽEN:
Maj 6., 2024, 23:59 UTC+1


ŠTA JE ISSYH?

Internacionalna ljetna škola Mladi i naslijeđe je napredna obrazovna platforma namijenjena dopuni univerzitetskih nastavnih planova i programa. Nastavni plan i program predstavlja jedinstvenu kombinaciju praktičnih i teoretskih metoda učenja, koji se izvode u Sarajevu, Mostaru i Stocu - historijskim bosanskim gradovima koji su pretrpjeli velika oštećenja tokom rata ranih 1990-ih. Od kraja rata, ovi gradovi su bili fokus obnove poslijeratnog naslijeđa i društvenog oporavka. Ovo okruženje studentima pruža lično iskustvo rada i života u kontekstu u kojem je rekonstrukcija baštine faktor nužno dugotrajnog procesa iscjeljivanja društvene i kulturne traume. Od svog početka, program Ljetne škole je stoga fokusiran na promicanje razumijevanja i očuvanje značajnih izraza materijalnog i nematerijalnog kulturnog naslijeđa u posttraumatskom kontekstu.

- Info knjižica Osamnaeste međunarodne ljetne škole ISSYH 2024 (PDF)


KADA I GDJE?

19. Internacionalna ljetna škola Mladi i naslijeđe održat će se od 25. jula do 10. augusta 2024. godine u Sarajevu, Mostaru i Stocu, Bosna i Hercegovina. Uvodna predavanja održat će se online između 1. i 3. jula 2024. Učesnicima ISSYH-a će biti dostupna javna predavanja koja se organiziraju u sklopu Međunarodne konferencije o jedinstvu i pluralnosti u Evropi pod nazivom ''Dvadeset godina nakon obnove Starog mosta u Mostaru'' . ISSHY 19 se organizira u partnerstvu sa ICCROM-om, UNESCO-ovim arapskim regionalnim centrom za svjetsku baštinu (ARC-WH), UNESCO-ovom katedrom za svjetsku baštinu i održivi menadžment u turizmu u arapskom regionu, Njemačkim tehničkim univerzitetom Muskat, i Kembridž međuvjerskim programom - Univerzitet u Kembridžu.


UČESNICI

ISSYH ugošćuje do 30 mladih ljudi između 20 i 35 godina, mladih stručnjaka ili studenata zainteresovanih za kulturnu baštinu, sa dobrim znanjem engleskog jezika. Program ISSYH sadrži kulturne prezentacije, društvene interakcije, rekreativne aktivnosti i zabavu, stvarajući živu atmosferu za učesnike različitog porijekla.

Oni koji žele da traže kredite od svojih matičnih institucija mogu se odlučiti za dodatni zadatak (esej od 2000 riječi) koji treba da bude dvije sedmice nakon ISSYH. Iako sami ne nudimo kredite, možemo pisati vašoj matičnoj instituciji da naznačimo da ISSYH, na nivou 1 (FHEQ 4), nudi znanje ekvivalentno 4 US boda, 7,5 ECTS ili 15 FHEQ.

KAKO SE PRIJAVITI?

Online formular za registraciju
1. Podnošenje prijave: Svi aplikanti moraju predati popunjen obrazac za prijavu do navedenog roka. Svi podnesci nakon 06. maja 2024., 23:59 UTC+1 neće biti uzeti u obzir.
2. Podobnost: Kandidati treba da ispunjavaju kriterijume starosne dobi između 20 i 35 godina. Učesnici različitih obrazovnih i kulturnih pozadina treba da imaju snažan interes za kulturnu baštinu kao sredstvo društvenog oporavka i društvene kohezije i posjeduju dobre vještine engleskog jezika.
3. Proces selekcije: Kandidati će biti uvršteni u uži izbor na osnovu informacija navedenih u njihovom obrascu za prijavu. Kandidati koji uđu u uži izbor biće pozvani na online intervju kao dio procesa selekcije.
4. Prihvatanje: Prihvatanje u ISSYH nije zagarantovano samo popunjavanjem obrasca za prijavu. Uspješno završena faza intervjua je preduslov za konačno prihvatanje.

NAKNADE I TROŠKOVI:

1. Finansijska odgovornost: Troškovi učešća u ukupnom iznosu od 1900 eura pokrivaju kotizaciju, obezbjeđivanje materijala, obroka, smještaja, prevoza tokom programa, tehničke pomoći, itd. koji su neophodni za program.
2. Razmatranje granta: Kandidati se podstiču da traže finansijsku podršku iz različitih izvora, kao što su vladine institucije, poslodavci i agencije za finansiranje. Ako je potrebno sponzorstvo, spremni smo na zahtjev dati pismo podrške. Grantovi su dostupni prihvaćenim učesnicima i dodjeljuju se na osnovu zasluga. Prioritet se daje učesnicima iz regiona pogođenih tekućim ili prošlim sukobima, ili onima čiji je rad povezan sa naporima za oporavak zasnovan na naslijeđu u ovim regionima. Odluke o grantovima donosi Školski odbor, ovisno o raspoloživosti sredstava.
3. Administrativne takse: Nepovratna administrativna taksa od 70 eura naplaćuje se nakon uspješno obavljenog intervjua kao dio školarine.
4. Politika povlačenja: Učesnici se mogu povući sa ISSYH19 do pet sedmica prije početka događaja, a posljednji datum je 31. maj 2024. u 23:59 UTC+1. Nakon ovog perioda neće se vršiti povrat novca za povlačenja.
Prijatelji MFB
Rad Međunarodnog foruma Bosna podržava veliki broj organizacija i pojedinaca.
aktuelno