OBAVIJEST ZA MEDIJE

Javno predavanje akademika Rusmira Mahmutćehajića

U povodu 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

25. februar 2020. godine u 13:00 sati
Svečana sala Rektorata Univerziteta u Sarajevu
 (Obala Kulina bana 7/II, Sarajevo)


Univerzitet u Sarajevu svečano obilježava 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i tim povodom organizira javno predavanje akademika Rusmira Mahmutćehajića Budućnost države i politička odgovornost.

Predavanje će biti održano 25. februara 2020. godine, s početkom u 13:00 sati, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Bosanskohercegovačka državna nezavisnost odražava najuzvišeniji ideal bosanskohercegovačkih ljudi. Svijest o idealu, koja nikad nije isto što i realnost, daje osjećanje odgovornosti pojedinca i društva prema sebi i drugima. To od svih zahtijeva odgovornost za promjenu realnosti u odnosu s idealom. Kada taj ideal prestane biti jasan i privlačan, nastaju pometnje i izgubljenosti, strahovi i uznemirenosti. Kako bosanskohercegovački ideal učiniti jasnim i uvjerljivim? Kako tom idealu privući ljude u odgovornosti za sebe i svoju budućnost? Kako ga učiniti razlogom za povjerenje u bosanskohercegovačku budućnost i njeno građenje? O tim i drugim pitanjima bosanskohercegovačkog sada i sutra govorit će akademik Rusmir Mahmutćehajić.

Rusmir Mahmutćehajić je znanstvenik, filozof, pisac i političar, koji je svojim djelom stekao ugled u zemlji i svijetu. Neposredni je svjedok i sudionik najdramatičnijih događaja u zagovaranju, realiziranju i branjenju bosanskohercegovačke državne suverenosti. U taj pothvat uključio se sa statusom priznatog naučnika i intelektualca. U ratu protiv Bosne i netom prije njega vršio je dužnosti potpredsjednika Vlade Bosne i Hercegovine, predsjednika Vijeća za društvene djelatnosti, potpredsjednika Komisije za referendum o državnoj samostalnosti i ministra energetike, rudarstva i industrije Vlade Republike Bosne i Hercegovine. Nakon rata nastavio je svoja zalaganja u više akademskih područja – politička filozofija, filozofija religije, filozofija znanosti, bosanska društvena pluralnost i drugim. Njegova djela objavljena su u zemlji i svijetu. O različitim pitanjima, važnim za savremeni svijet i mjesto Bosne u njemu, predavao je širom svijeta.
Rusmir Mahmutćehajić je član uredništva za filozofiju religije i svjetske religije Brilla, jednog od najuglednijih svjetskih izdavača, i član Kraljevskog instituta za islamsku misao u Jordanu. Za doprinose nauci odlikovao ga je kralj Abdulah II Jordanskom zvijezdom prvoga reda (wisām al-kawkab al-urdunī min al-daraja al-ūlā). Prije toga dobio je Šestoaprilsku nagradu s Francisom R. Jonesom i Dževadom Hozom za bibliofilsko izdanje knjige Kameni spavač/Stone Sleeper, te godišnju nagradu Svjetlosti za prozu objavljenu u časopisu Život. Administrativno vijeće Internacionalnog komiteta za velike električne sisteme dodijelilo mu je status Počasnog člana za dugotrajnu saradnju u internacionalnoj CIGRE.

Predavanje je otvoreno za širu javnost.

Pozivamo vas da propratite navedeni događaj i informirate javnost o njegovom održavanju.

Služba za odnose s javnošću