Knjige

O antibosanstvu: MUKE ŽIVOTA U TUĐIM PREDSTAVAMA
O antibosanstvu: MUKE ŽIVOTA U TUĐIM PREDSTAVAMA
O antibosanstvu: MUKE ŽIVOTA U TUĐIM PREDSTAVAMA
Rusmir Mahmutćehajić
Connectum, 2018.

Nova knjiga Rusmira Mahmutćehajića

O antibosanstvu: Muke života u tuđim predstavama, Sarajevo: Connectum, 2018.


Sarajevski izdavač Connectum objavit će do kraja februara 2018. godine novu knjigu Rusmira Mahmutćehajića O antibosanstvu: Muke života u tuđim predstavama. To je za sada prvo djelo temeljitog preispitivanja antibosanstva u razvoju nacijskih ideologija srpstva i/ili hrvatstva. Rezultat je decenijskog istraživanja te pojave u okviru savremenih znanja o konstruiranjima, ponižavanjima i zatiranjima ideologijskih neprijatelja.

Da bismo uopće počeli razumijevati savremenu dramu Bosne i njenih ljudi, potrebno je, smatra Rusmir Mahmutćehajić, prvo temeljito ispitati antibosansku ideologiju (antibosanstvo) i njenu ulogu u nacionalističkim programima u Bosni i njenome susjedstvu. Srbija i srpstvo, Hrvatska i hrvatstvo te cijeli koncepcijski aparat korišten u konstruiranju modernih nacija Srba i Hrvata crpe snagu iz međusobne suprotstavljenosti i podržavanja sukoba. Nasuprot tome, poricanje Bosne i svakog legitimnog oblika bosanskog identiteta ključni je mehanizam za
oduzimanje bosanskim ljudima okvira za njihov zajednički politički subjektivitet. To je dodatno potpomagano strategijama kulturnog rasizma, orijentalizma i dogmatskog sekularizma u predstavljanju Bosne i njenih ljudi. Estetiziranje antibosanske politike i politiziranje antibosanske estetike dva su neraskidivo povezana oslonca političkih i kulturnih programa antibosanstva. Na njima izgrađeni politički projekti obznanjuju se ponižavanjima, progonima i ubijanjima. Zajednički im je cilj lišiti Bosnu sposobnosti da se odupre nacionalističkim teleologijama srpstva i/ili hrvatstva. Imaginacijskim konstruiranjem fantomskih političkih i teoloških neprijatelja, nacionalističke elite odmah potkopavaju svaku viziju političkog ili kulturnog osvješćenja bosanskog identiteta kao temelja i okvira skladnog razvoja pluralnog društva.

Bauk bosanstva je uveden u sve sadržaje nacijskih kultura. Tako su nastale ranjenosti i osakaćenosti bosanskog naroda, neprestano guranog prema gnjevu koji bi, kako smatraju nacijske elite, bio potvrda nemogućnosti političke suverenosti bosanskih ljudi.

U knjizi O antibosanstvu razmatrani su glavni sadržaji ideologijski osporavanog bosanstva. Tako su, prvi put korištenjem znanja iz filozofije religije i političke filozofije, pokazani važni politički i kulturni polozi bosanstva, počelno zasnovane mogućnosti harmoničnog pluralnog društva. Ovom studijom otvorena su i podržana nova usmjerenja prema odgovoru na pitanje: Kamo i kako iz ovog političkog i kulturnog stanja Bosne i bosanstva prema njihovoj dobroj i privlačnoj budućnosti?

Connectum press
Ajet Arifi

Prijatelji MFB
Rad Međunarodnog foruma Bosna podržava veliki broj organizacija i pojedinaca.
aktuelno