Novo izdanje časopisa Forum Bosnae (85-86/19)

Salih Burek, Sjećanja i izabrani spisi, ur. Kadrija Hodžić


Obavještavamo članove i prijatelje Međunarodnog foruma Bosna da je objavljen novi broj časopisa Forum Bosnae (85-86/19). To je posebno izdanje u kojem su objavljeni sjećanja i izabrani spisi Saliha Bureka (1924–2014).

Djelo ima 3 poglavlja: Autobiografski i drugi spisi – Sjećanje na Pašagu Mandžića – Hapšenje, optužnica i presuda.

Ovo djelo je zamišljeno i izvedeno u skladu sa znanstvenim kriterijima. U njemu su objavljeni sjećanja izabrani spisi i dokumenti Saliha Bureka značajni za razumijevanje njegovog života i djela. Djelo je priredio i uvodnu studiju napisao profesor Kadrija Hodžić, bliski saradnik i prijatelj Saliha Bureka.

Salih Burek je svjedok i sudionik gotovo svih značajnijih političkih zbivanja u Jugoslaviji, a tako i u Bosni, sve od uspostavljanja komunističke vlasti 1945. godine, pa do ratnih razaranja i branjenja bosanskog političkog, kulturnog i ekonomskog integriteta. Bio je jedan od glavnih ekonomskih stratega razvoja tuzlanskog područja i s time povezane društvene i političke emancipacije bosanskog naroda. Salih Burek je 1975. godine – u okviru agonijskih konstruiranja neprijatelja, potrebnih komunističkoj vlasti za pravdanje totalitarizma – okrutno i nepravedno osuđen na šest godina robije. Saradnici i prijatelji Saliha Bureka svjedoče o njegovoj intelektualnoj snazi, moralnom dostojanstvu i prosvijećenom patriotizmu. Ovom monografijom o životu i djelu tog bosanskog intelektualca, odlučnog zagovornika bosanske društvene pluralnosti, Uredništvo časopisa Forum Bosnae nudi široj javnosti dokumentirane uvide u razdoblje dulje od pola stoljeća. Bez takvih uvida nije moguće shvatiti bosansku društvenu, političku, kulturnu i ekonomsku teleologiju.

Ovo djelo, kako smatraju recenzenti, značajno doprinosi istraživanju bosanske političke, kulturne i ekonomske prošlosti i sadašnjosti.

Članovi Međunarodnog foruma Bosna, koji su izmirili svoju članarinu, mogu svoj besplatan primjerak ovog izdanja preuzeti u sjedištu, a oni koji nisu mogu ga kupiti.

Prijatelji MFB
Rad Međunarodnog foruma Bosna podržava veliki broj organizacija i pojedinaca.
aktuelno