Javno predavanje Rusmira Mahmutćehajića - Izazovi odnosa znanosti i religije

Internacionalni Univerzitet Sarajevo, 14. mart (četvrtak), 2019. godine, početak u 14:00 sati


Čast nam je obavijestiti vas da će 14. marta (četvrtak) 2019. godine profesor Rusmir Mahmutćehajić održati javno predavanje Izazovi odnosa znanosti i religije. Predavanje će biti održano u svečanom amfiteatru Internacionalnog Univerziteta Sarajevo (Hrasnička cesta 15, zgrada A, prizemlje).

I religija i znanost se u modernim vremenima uglavnom  shvataju kao utjelovljenja u kojima iščezavaju temeljna pitanja o čovjeku, subjektu svakog saznavanja, i svijetu i Bogu, prema kojima su usmjerena  osvijestljiva i neosvijestljiva nastojanja svakog čovjeka. Zato je pitanje o odnosu religije i znanosti ključno za svaki pothvat rekonstruiranja ljudskog dostojanstva u njegovoj otvorenosti prema transcendentnom. Razviđanje pometnji savremenog doba, vidljivih u širenju nasilja protiv čovjeka i svijeta, pretpostavlja rehabilitaciju metafizike, ontologije, antropologije i psihologije u njihovim različitim mogućnostima.

Rusmir Mahmutćehajić je istraživanja navedenih pitanja predstavio u dvadesetak knjiga objavljenih u zemlji i svijetu.

Predavanje će biti na engleskom jeziku. Izvorno je predviđeno za studente i nastavnike Internacionalnog Univerziteta Sarajevo.

Otvoreno je za širu javnost.