Javna rasprava - Shvatanje djeteta i djetinjstva u srednjovjekovnim muslimanskim kulturama

27. februar (srijeda) 2019. godine, početak u 18:00 sati Sjedište Međunarodnog foruma Bosna (Ul. Sime Milutinovića 10/III)
Čast nam je obavijestiti vas da će Centar za rodna istraživanja Međunarodnog foruma Bosna 27. februara (srijeda), organizirati javnu raspravu Shvatanje djeteta i djetinjstva u srednjovjekovnim muslimanskim kulturama. Rasprava će biti održana u sjedištu Međunarodnog foruma Bosna (Ul. Sime Milutinovića 10/III) s početkom u 18:00 sati.

Predstave o djetetu i djetinjstvu u ovome dobu posljedica su složenih promjena u kulturnim paradigmama. Kako su nastala sadašnja etička i pravna gledanja na djecu i djetinjstvo? Je li moguće ocrtati razlike između tih predstava u modernim  i sekularnim vidicima u odnosu na one tradicijske s metafizičkim utemeljenjem? O tim i sličnim pitanjima govorit će Mujadad Zaman, gost Međunarodnog foruma Bosna. Dr. Mujadad Zaman je znanstveni saradnik Centra za islamsku teologiju Univerziteta u Tübingenu.  Područje njegovog zanimanja su sociologija  i obrazovanje. U okviru njegovih istraživanja je također rastuća socio-filozofska važnost univerziteta u društvima koja promjene temelje na obrazovanju s ciljem da kritički uobličavaju i procjenjuju složene uzajamnosti u takvim društvima.

Raspravu će moderirati profesorica Džamna Duman, predsjednica Centra za rodna istraživanja Međunarodnog foruma Bosna.

Rasprava je otvorena za članove i prijatelje Međunarodnog foruma Bosna i medije.

Nermina Jusić
MFB press