Javna rasprava Osporavanja i branjenja bosanstva: Uz knjigu Rusmira Mahmutćehajića, O antibosanstvu: Muke života u tuđim predstavama

Centra za kulturu, Konjic 11. april (četvrtak) 2019. godine s početkom u 19:45 sati
U Konjicu je 11. aprila (četvrtak) 2019. godine održana javna rasprava Osporavanja i branjenja bosanstva: Uz knjigu Rusmira Mahmutćehajića, O antibosanstvu: Muke života u tuđim predstavama, (Sarajevo: Connectum, 2018). Rasprava je održana u Bosanskoj sobi Centra za kulturu u Konjicu.

Antibosanstvo je ideologijski sadržaj svih nacionalističkih projekata u Jugoistočnoj Evropi. Realiziranje nacionalističkih ciljeva pretpostavljalo je osporavanje i zatiranje svega bosanskog. Tako su nastale antibosanske politike i kulture s brojnim društvenim anomalijama i simulakrumima. Razornost ideologije antibosanstva prožima i danas gotova sva područja života u bosanskom društvu i odnosima drugih prema njemu. U knjizi Rusmira Mahmutćehajića O antibosanstvu razmatrani  su dubinski sadržaji osporavanja i razaranja svega bosanskog. Iz tih razmatranja slijede temeljna pitanja o bosanskoj sadašnjosti i budućnosti. Je li moguće anticipirati poželjnu budućnost i njene oprečnosti bez novog znanstvenog pristupa antibosanstvu? Je li moguće spriječiti eksplicitna i implicitna djelovanja protiv Bosne i njenih ljudi?

O tim i drugim pitanjima govorili su: Mile Babić, Nerin Dizdar, Rasim Gačanović, Senadin Lavić, Elvis Ljajić, Rusmir Mahmutćehajić, Krsto Mijanović, Esad Zgodić i Asim Zubčević.

Raspravu je moderirao dr. Rasim Gačanović.Prijatelji MFB
Rad Međunarodnog foruma Bosna podržava veliki broj organizacija i pojedinaca.
aktuelno