JAVNA RASPRAVA - O BOSANSKOHERCEGOVAČKOJ POLITIČKOJ BUDUĆNOSTI

21. april 2018. godine u 10:00 sati

Nakon brojnih konsultacija s više predstavnika političkih i akademskih zajednica u Bosni i Hercegovini, uz uvažavanje očitih razilaženja u ključnim bosanskohercegovačkim pitanjima politike, kulture i ekonomije, u Centru za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna odlučeno je:

·Bit će organizirana javna rasprava s naslovom O bosanskohercegovačkoj političkoj budućnosti;

·Raspravu će organizirati Centar za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna;

·Na raspravu će biti pozvani predsjednici svih bosanskohercegovačkih političkih stranaka;

·Predstavnicima političkih stranaka i široj javnosti bit će ponuđeno konstituiranje zajednice bosanskohercegovačkih stručnjaka za različita politička, ekonomska i kulturna pitanja koja bi se na osnovi konsenzusa o minimalnim zajedničkim interesima stavila na raspolaganje političkim, kulturnim i ekonomskim vlastima u državi da pomogne u onim područjima koja ne mogu obuhvatiti postojeće administracije;

·Na osnovi minimuma političke saglasnosti bit će napravljen operacioni plan ubrzanog ispunjavanja reformskih uvjeta potrebnih za otklanjanje zaostajanja bosanskohercegovačke države u procesima uključivanja u Evropsku uniju.

Rasprava će biti održana 21. aprila 2018. godine u Sarajevu, u maloj sali općine Stari Grad Sarajevo (ul. Zelenih beretki br. 4, Sarajevo), s početkom u 10:00 sati.

Ova će inicijativa tokom narednog vremena biti dopunjavana i razvijana ovisno o primljenim prijedlozima. Polazni materijali bit će dostavljeni sudionicima i široj javnosti. Kao osnova očekivane rasprave predložena su sljedeća područja:

(a)Vladavina prava i moguća povezivanja svih činitelja bosanskohercegovačkog političkog poretka;

(b)Ekonomski razvoj u vidiku nužnih političkih reformi;

(c)Određivanje regionalnog, evropskog i svjetskog okvira političkih promjena u Bosni i Hercegovini;

(d)Otvaranje novih perspektiva razumijevanja i razvoja bosanskohercegovačke političke, ekonomske i kulturne pluralnosti.

Za sve dodatne informacije mogu biti dobivene u sjedištu Međunarodnog foruma Bosna.

 

S najboljim željama,

 

Taner Aličehić

predsjednik Centra za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna