Internacionalni kolokvij Prijetnje etnonacionalističkih ideologija bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi

Centar za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna organizira internacionalni kolokvij Prijetnje etnonacionalističkih ideologija bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi. Kolokvij će biti održan 23. novembra (utorak), na Zoom platformi, s početkom u 14 sati.

Doktor Žarko Papić, istraživač političkih i ekonomskih odnosa u bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi, u studiji "Začarani krug nacionalizama u BiH” fenomenološki analizira odnose etnonacionalizama općeg srpstva i općeg bošnjaštva. U tim dvjema povezanim ali ne i simetričnim ideologijama i na njima osnovanim etnonacionalističkim programima, kao i drugim njima komplemetnarnim, autor prepoznaje glavne sadržaje političkih i ekonomskih antibosanskohercegovačkih subverzija. Zato je taj tekst prihvaćen kao osnova raspravljanja o etnonacionalizmima i njihovoj prividnoj misteriji.

Nakon uvodnog izlaganja dr. Žarka Papića o etnonacionalizmima i njihovim teleologijama govorit će sljedeći pozvani sudionici: Mile Babić, Zlatan Begić, Sonja Biserko, Nerin Dizdar, Anto Domazet, Marko Attila Hoare, Slavo Kukić, Senadin Lavić, Rusmir Mahmutćehajić, Desmond Maurer, Krsto Mijanović.

Od pozvanih govornika se očekuje kritičko preispitivanje etnonacionalizama i njihovih nepolitičkih i antipolitičkih posljedica u zaprečavanju rješavanja suprotstavljenih interesa u pluralnom društvu. Nakon tih izlaganja bit će otvorena rasprava u kojoj mogu sudjelovati svi prisutni.

Kolokvij je otvoren za članove Međunarodnog foruma Bosna, širu javnost i medije. Zainteresirani svoje sudjelovanje mogu javiti na e-mail if_bosna@bih.net.ba.