Četrnaesta internacionalna konferencija Jedinstvo i razlike u Evropi (ICUPE 14)

Bosansko kulturno naslijeđe u evropskoj pluralnosti

Bosansko kulturno naslijeđe u evropskoj pluralnosti
29. juli (ponedjeljak) 2019. godine
Mostar, Centar za kulturu (Ul. Rade Bitange 13),
početak u 20:00 sati


Međunarodni forum Bosna i Muzej Hercegovine iz Mostara organiziraju Četrnaestu internacionalnu konferenciju Jedinstvo i razlike u Evropi (ICUPE 14). U okviru tog programa bit će održana javna rasprava Bosansko kulturno naslijeđe u evropskoj pluralnosti. Rasprava bit će održana 29. jula (ponedjeljak) u Centru za kulturu (Ul. Rade Bitange 13), s početkom u 20.00 sati.

Bosanskohercegovačko, a zapravo bosansko, povijesno trajanje nije ni shvatljivo ni održivo izvan stalnog kritičkog preispitivanja svih dimenzija društvene pluralnosti. Pitanje o tom trajanju je u velikoj mjeri tabuizirano i nerijetko prokazivano kao upitno. Evropski politički razvoj omogućuje novo vrednovanje i afirmaciju bosanskog naslijeđa kao dobra najvišeg reda. Organizatori žele to pitanje držati otvorenim za sva epistemološka razmatranja. O njemu će u ovoj javnoj raspravi govoriti:

Senada Demirović Habibija (Mostar), Amra Hadžimuhamedović (Sarajevo), Desmond Maurer (Sarajevo), Asim Krhan (Mostar), Mirsad Kunić (Tuzla), Joanna Sokołowska Moskwiak (Racibórz, Poljska), Amra Šarančić Logo (Mostar) i Asim Zubčević (Sarajevo).

Senada Demirović Habibija je arhitektica, istražuje i vrednuje bosanske historijske urbane krajolike.

Amra Hadžimuhamedović je u svijetu priznati stručnjak za historiju arhitekture i kulturno naslijeđe.

Desmond Maurer, historičar i filolog, istražuje različita pitanja filozofije, povijesti i politike te različitih oblika razaranja bosanske društvene pluralnosti.

Asim Krhan je direktor Muzeja Hercegovina, istražuje pitanja predstavljanja i zaštite bosanskog pokretnog naslijeđa.

Amra Šarančić Logo je arhitektica, istražuje i vrednuje tipologije bosanskog muslimanskog sakralnog naslijeđa u okviru evropske religijske pluralnosti.

Joanna Sokołowska Moskwiak je arhitektica, istražuje teoriju i historiju arhitekture i različita područja u konverzaciji kulturnog naslijeđa.

Asim Zubčević je univerzitetski profesor, istražuje povijest bosanske knjige i interakciju bosanskih civilizacijskih simbioza.

U okviru ove javne rasprave bit će predstavljena dva broja časopisa Forum Bosnae – Bosansko četveroevanđelje: Sofijski odlomci, ur. Mehmed Kardaš, i Forum Bosnae: Lejla Nakaš, Paratekstualnost u bosanskoj srednjovjekovnoj književnosti. O tim djelima govorit će Mirsad Kunić, univerzitetski profesor, koji istražuje bosansko usmeno naslijeđe i historiju bosanske književnosti u kulturi svijeta.

Raspravu će moderirati Nerin Dizdar, univerzitetski predavač koji istražuje različita pitanja bosanske političke filozofije.

Rasprava je otvorena za sve članove Međunarodnog foruma Bosna te širu javnost i medije.


Prijatelji MFB
Rad Međunarodnog foruma Bosna podržava veliki broj organizacija i pojedinaca.
aktuelno