Četrnaesta internacionalna konferencija Jedinstvo i razlike u Evropi (ICUPE 14)

Izazovi bosanske pluralnosti u evropskim integracijskim procesima

Međunarodni forum Bosna i Muzej Hercegovine iz Mostara organizirali su Četrnaestu internacionalnu konferenciju Jedinstvo i razlike u Evropi (ICUPE 14). U okviru tog programa održana je javna rasprava Izazovi bosanske pluralnosti u evropskim integracijskim procesima. Rasprava je održana 28. jula (nedjelja) u Centru za kulturu (Ul. Rade Bitange 13), s početkom u 20.00 sati.Bosansko pitanje je tabuizirano u okviru različitih formi nacionalizma, fundamentalizma i fašizma. U svojoj temeljnoj mogućnosti to pitanje je neodvojivo od ideje slobode i dostojanstva pojedinca te prava na različitosti, štićeno demokratski legitimiranim pravnim poretkom. Naspram tog životno važnog pitanja različiti su oblici autoanesteziranosti bosanskih ljudi, izloženih različitim oblicima ideologijskih i administrativnih tortura dugog trajanja. O tim pitanjima govorili su: Paul Ballanfat (Istanbul), Sonja Biserko (Beograd), Nerin Dizdar (Sarajevo), Rasim Gačanović (Sarajevo), Gareth Jones (Hong Kong), Rusmir Mahmutćehajić (Sarajevo) i Krsto Mijanović (Sarajevo). U okviru rasprave predstavljen je novi broj časopisa Forum Bosnae: Sjećanja i izabrani spisi Saliha Bureka. O tome djelu govorio je Kadrija Hodžić, priređivač.

Paul Ballanfat je jedan od najuglednijih svjetskih stručnjaka za muslimansko intelektualno naslijeđe u okviru pluralnosti svijeta. U brojnim djelima predstavlja rezultate istraživačkih uvida u zanemarena područja tradicijske filozofije i njenog značaja u savremenosti.Sonja Biserko je među najpoznatijim zagovornicima ljudskih prava i oslobađanja od tiranije nacionalizma, fundamentalizma i fašizma, koji su u temelju posljednjih ratova u Jugoistočnoj Evropi. Istraživački se bavila raspadom Jugoslavije i posljedičnim destruktivnim odnosima prema Bosni.

Nerin Dizdar je politički analitičar i istraživač bosanskog pisanog naslijeđa. Svoje istraživačke uvide predstavio je u svojoj knjizi Politike kulturnog rasizma (2014).

Rasim Gačanović je istraživač u području sistemske energetike, urbanog razvoja i planiranja energetske diversifikacije.

Kadrija Hodžić je istraživač u području političke ekonomije, tranzicijskih procesa u postkomunističkim zemljama i pitanjima održivog razvoja.

Gareth Jones je britanski filozof i teolog. U brojnim djelima bavi se pitanjem religijske pluralnosti i mogućim tumačenjima tradicijskog naslijeđa.

Rusmir Mahmutćehajić je bosanski filozof i pisac. U brojnim djelima objavljenim u zemlji i svijetu razmatra različita pitanja filozofije religije i političke filozofije.

Krsto Mijanović je bosanski mislilac. Pored njegovog užeg znanstvenog područja (proizvodni procesi i ekologija), istraživao je pitanje srpskog pravoslavlja u bosanskoj društvenoj pluralnosti.Raspravu je moderirao Rasim Gačanović. Rasprava je bilaotvorena za članove Međunarodnog foruma Bosna te širu javnost i medije.


Prijatelji MFB
Rad Međunarodnog foruma Bosna podržava veliki broj organizacija i pojedinaca.
aktuelno