Javna rasprava - Kako razumijevati bosansku budućnost? - Uz knjigu Tanera Aličehića i Đenana Galešića, Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju, Sarajevo: Connectum, 2018.

Sarajevo, 4. januar 2019. Hotel Europe, Atrij dvorana, početak u 18:00 sati


Čast nam je obavijestiti vas da će Centar za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna 4. januara 2019. godine s početkom u 18:00 sati u hotelu Europe u Sarajevu organizirati javnu raspravu Kako razumijevati bosansku budućnost? Uz knjigu Tanera Aličehića i Đenana Galešića, Tragom drevnih Bošnjana: Bosanska država i nacionalni identitet(i) kroz historiju, Sarajevo: Connectum, 2018.

Autori navedene knjige ukazuju na važna pitanja o bosanskoj budućnosti, temeljeći svoja razmatranja na prikrivanim, izvrtanim i poricanim znanjima o bosanskoj prošlosti i sadašnjosti. Kako dešifrirati antibosanske politike u 20. stoljeću? Šta su temeljne vrijednosti Bosne i bosanstva? Je li moguće iz sadašnje bosanske agonije ocrtati vidike budućnosti koje bi bile u skladu s vrijednostima razvijenih pluralnih društava? To su neka od pitanja kojima se autori bave u namjeri da podstaknu ljude na osjetljivost prema njima.

O pitanju iz naslova javne rasprave uz ovu knjigu govorit će Zija Dizdarević, Senadin Lavić, Rusmir Mahmutćehajić, Asim Zubčević i autori – Taner Aličehić i Đenan Galešić. Raspravu će moderirati Nermina Jusić.

Uz ovu raspravu bit će predstavljen i Plan rada Međunarodnog foruma Bosna u 2019. godini.

Rasprava je otvorena za širu javnost.

Tarik Čengić
MFB







Prijatelji MFB
Rad Međunarodnog foruma Bosna podržava veliki broj organizacija i pojedinaca.
aktuelno